Hoe gaat het met je? Goed?

Herken je deze korte dialoog? In mijn praktijk is de vervolgtekst meestal: “Goed… Wat is goed voor jou?”
Vaak zeggen we “Goed!” omdat het sociaal gewenst is. Maar wat voel je eigenlijk, als je dat zegt?

Tijdens een massagesessie wordt je aangeraakt. Mijn handen vragen dan eigenlijk aan jouw lijf, hoe het met dat lijf gaat. De massage zorgt voor allerlei sensaties in je lijf.

Wie gemasseerd wordt, neemt een bad in sensaties. Je wordt aangeraakt en er is niets anders dan jij. Jij, op dat moment, op die plek. En anders dan op dat moment, op die plek, kan het niet zijn. En weet je wat het mooiste is? Als je helemaal kunt opgaan in dat gevoel. Alleen dán kan heling ontstaan, alleen dán kan pijn of innerlijke onrust worden aanvaard en opgelost.

Zelf kampte ik jaren met een steeds terugkerend gevoel van “Niet-Goed”. Ontevredenheid. Pijntjes, vermoeidheid, allerlei ongemakken en nog heftiger pijn zorgden ervoor dat ik niet lekker in m’n vel zat en me zelfs ziek voelde. Ik wilde maar dat de dingen anders waren dan ze op dat moment waren. “Het zal wel beter met me gaan, als ik straks vakantie heb”. Of: “had ik dat maar anders gedaan, dan had ik me nu beter gevoeld”.

Tot een therapeut me op een dag vroeg: “Is er nu een probleem? Los dat dan op”. Ik dacht na en stamelde wat. Maar er viel op dat moment niets op te lossen. “Oké, zij de therapeut, “is er ergens anders een probleem, of in de toekomst? Dat kun jij nu niet oplossen want de toekomst is niet hier, dus laat dat maar gaan”. Zo simpel!

We kunnen als volwassenen veel leren van baby’s. Een gezonde baby kent in principe twee “toestanden”: die van Goed (de baby slaapt of is wakker en ligt stil te kijken) en die van Niet-Goed (de baby huilt). Dan zullen ouders iets ondernemen om de toestand weer naar Goed te krijgen; eten, drinken, in slaap wiegen, in elk geval iets om het probleem van dat moment op te lossen, en in veel gevallen is het dan ook weer Goed.

Op de massagetafel nodig ik je uit om te zijn als die baby. Lig, voel, luister, ruik, neem waar; de sensaties vertellen je wat er met jou op dat moment is.

Dit. Is. Wat. Er. Nu. Is. Wow!

 

Helemaal in het moment komen, kan je tot diepe zelfacceptatie brengen.

Dat is helen. Dat is levensvreugde.