Dit is geen advies

Als therapeut ben ik dagelijks aan het leren.

Ik geef in principe geen adviezen. Dat doe ik niet, omdat mijn advies wel eens helemaal anders kan zijn dan hoe jouw proces in jouw situatie moet gaan. En: wie ben ik, om jou te kunnen vertellen wat voor jou goed zou zijn?
Maar toch. Tijdens de ontdekkingstocht die massagetherapie heet, zie ik soms heel duidelijk voor me wat iemands volgende stap zou kunnen zijn. Ik krijg soms haast de neiging om te zeggen: “zie je het ook?” Toch doe ik dat dan niet, want jij ontwikkelt op jouw manier, in jouw tempo, en je ontdekt de dingen op voor jou precies het goede moment.
Tot iemand me deze week heel concreet om advies vroeg. En ik tuinde er met open ogen in en gaf mijn visie. Als reactie kreeg ik van mijn cliënt: “Dat doe ik allemaal al, en het helpt niet”.
Op dat moment werd het me weer even heel duidelijk: ik had een reden waarom ik geen adviezen geef, en die reden klopt.

Jouw kelk ontvouwt zich precies op de manier die voor jou goed is. Elk blaadje vouwt op exact het juiste moment open en op enig moment zie je de hele bloem in z’n volle glorie.
Het enige dat je hoeft te doen is aanwezig zijn, waarnemen, liefdevol, zonder oordeel. Nieuwsgierig en onderzoekend.

 

Massagetherapie is een ontdekkingstocht die jij alleen op jouw unieke manier kunt gaan.