-
Wat neem je nu waar?
24 maart 2019
“O, dat vind ik altijd zo’n moeilijke vraag!” reageert mijn cliënt op de massagetafel nadat ik gevraagd heb “Wat neem je nu waar?” Ik denk terug aan de begintijd dat ik naar de massagetherapeut ging. Mijn idee was: die gaat van alles bij mij voelen en losmaken, en dan gebeurt er van alles bij mij. Ik wachtte vooral vol spanning op het moment dat hij me aan het huilen zou brengen. Lange tijd, zeker vier of vijf behandelingen, gebeurde er niets en voelde ik me ongemakkelijk (“nou, gebeurt er nog wat?”). Totdat ik voelde dat het anders werkte, en ik.. lees meer“O, dat vind ik altijd zo’n moeilijke vraag!” reageert mijn cliënt op de massagetafel nadat ik gevraagd heb “Wat neem je nu waar?” Ik denk terug aan de begintijd dat ik naar de massagetherapeut ging. Mijn idee was: die gaat van alles bij mij voelen en losmaken, en dan gebeurt er van alles bij mij. Ik wachtte vooral vol spanning op het moment dat hij me aan het huilen zou brengen. Lange tijd, zeker vier of vijf behandelingen, gebeurde er niets en voelde ik me ongemakkelijk (“nou, gebeurt er nog wat?”). Totdat ik voelde dat het anders werkte, en ik merkte op: “het is eigenlijk een soort dialoog die ik met m’n lichaam heb”.
En zo is het voor mij nog steeds. De inzichten die ik krijg op de massagetafel daar zorgt niet de therapeut voor, nee, daar zorg ik zélf voor. Door geduldig waar te nemen wat er is. Ik en mijn lijf. Daaronder een comfortabele massagetafel en daarbij de aanwezigheid en de aanraking van de therapeut. Er ontstaat een gesprek, zo ervaar ik het.Stel je voor: een heel intiem gesprek tussen twee: jij en je lijf. Mijn rol als therapeut daarbij is, dat ik het zo comfortabel als mogelijk maak, zodat de dialoog in liefde en zonder oordeel kan plaats hebben. “O,…is dát wat ik voel….”
Jij en je lijf. Hebben jullie vaak last van elkaar? Hoe ver zijn jullie uit elkaar gegroeid? Zou het niet heerlijk zijn als jullie weer die intieme eenheid zijn waarin alles helemaal goed is zoals het is?
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Doodsangst of levensangst?
5 oktober 2018
Durf jij je open te stellen voor alles wat zich aandient in je leven? Durf jij voluit “Ja” te zeggen? Misschien zeg je zomaar ja, maar als je even stilstaat bij de vraag, kom je misschien toch tot de conclusie: nee, niet echt…. We zijn bang voor van alles. En waar we nog het aller-allerbangst voor zijn dat is de angst zelf! We willen daar allemaal van af, en liefst zo snel mogelijk want wie wil er nu bang zijn? En wat blijkt? Juist dáár om blijven we maar bang en durven we ons niet vol te geven aan alles.. lees meerDurf jij je open te stellen voor alles wat zich aandient in je leven? Durf jij voluit “Ja” te zeggen? Misschien zeg je zomaar ja, maar als je even stilstaat bij de vraag, kom je misschien toch tot de conclusie: nee, niet echt….
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
We zijn bang voor van alles. En waar we nog het aller-allerbangst voor zijn dat is de angst zelf! We willen daar allemaal van af, en liefst zo snel mogelijk want wie wil er nu bang zijn? En wat blijkt? Juist dáár om blijven we maar bang en durven we ons niet vol te geven aan alles wat het leven biedt.
Mr. Ramesh legt in dit filmpje heel mooi uit wat er aan de hand is: angst is niet het probleem; je durft gewoon niet genoeg nieuwsgierig te zijn! Je wilt bij de poel van angst weg maar weet, dat de enige weg is, om dan juist ín die poel te springen! “The way out is the way in!
“Je komt een kamer niet uit, als je er niet eerst bent binnen gegaan…. nieuwsgierig".
Voel je angst? Kijk er dan eens met nieuwsgierigheid naar… Je grootste angst is niet (wat veel mensen denken) doodsangst, maar juist de angst om voluit “ja” te zeggen tegen het leven!
-
Pijn, licht, vreugde
15 september 2018
“The wound is the place where the Light enters you”. De laatste regel van een gedicht van Rumi, een Perzische soefi-dichter uit de 13e eeuw. Ik kom de uitspraak zo nu en dan tegen en telkens treft deze me weer diep. Dat licht hè, hoezo moet er licht naar binnen? Het licht is bewustzijn. En waar pijn is, begint bewustzijn, dus snap je waarom er licht moet zijn? Dat licht komt door de wond naar binnen. Door iedere wond! Op mijn pad van bewustwording merkte ik eens op dat elk mens wonden heeft. Iedereen heeft wel ergens pijn, een nare.. lees meer“The wound is the place where the Light enters you”. De laatste regel van een gedicht van Rumi, een Perzische soefi-dichter uit de 13e eeuw. Ik kom de uitspraak zo nu en dan tegen en telkens treft deze me weer diep. Dat licht hè, hoezo moet er licht naar binnen?
Het licht is bewustzijn. En waar pijn is, begint bewustzijn, dus snap je waarom er licht moet zijn? Dat licht komt door de wond naar binnen. Door iedere wond!
Op mijn pad van bewustwording merkte ik eens op dat elk mens wonden heeft. Iedereen heeft wel ergens pijn, een nare herinnering of vervelende terugkerende ervaringen.
Stop je deze pijn weg, dan zal die erger worden, vroeger of later. Wie zich bewust wordt zal merken dat er dan ook iets met de pijn gebeurt.Heb je pijn heel diep weggestopt? Op een dag kom je het tegen. Zodra er een beetje licht door de kiertjes van je wonden naar binnen gaat schijnen. De pijn vraagt daar zelf om, en af en toe schreeuwt hij zelfs.
Een aanraking kan helpen om dit licht zachtjes in jezelf te laten schijnen.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Waar licht komt, komt helderheid en door verheldering kan pijn in beweging komen en oplossen.
En dan komt er ruimte voor bewustzijn en vreugde.
-
tussen droom en daad
7 april 2018
Het is voor mij heel vanzelfsprekend om me te laten masseren. Ik ga regelmatig naar een massagetherapeut. Voor mij is dat zó vanzelfsprekend geworden dat ik soms lijk te vergeten dat anderen dat misschien helemaal niet zo ervaren. Dat massage wel een diepe wens is, maar nog een hele grote stap. In het contact met een nieuwe klant werd me dat ineens weer duidelijk. “Wat brengt je hier?” is een vraag die ik vaak stel bij een eerste kennismaking. Haar reactie was: “Ongeveer drie jaar geleden merkte ik dat ik dit nodig had. En nu heb ik de eerste afspraak.. lees meerHet is voor mij heel vanzelfsprekend om me te laten masseren. Ik ga regelmatig naar een massagetherapeut. Voor mij is dat zó vanzelfsprekend geworden dat ik soms lijk te vergeten dat anderen dat misschien helemaal niet zo ervaren. Dat massage wel een diepe wens is, maar nog een hele grote stap. In het contact met een nieuwe klant werd me dat ineens weer duidelijk.
“Wat brengt je hier?” is een vraag die ik vaak stel bij een eerste kennismaking. Haar reactie was: “Ongeveer drie jaar geleden merkte ik dat ik dit nodig had. En nu heb ik de eerste afspraak gemaakt”. Meteen weet ik: natuurlijk! Er was ooit een moment waarop ik zelf besloot naar een masseur te gaan. Ik had er zo’n behoefte aan! En tegelijk werd ik zó tegen gehouden door dat “iets” in mezelf! Jaren daarna maakte ik een afspraak in een groot saunacomplex ergens ver weg. De anonimiteit zorgde ervoor dat ik durfde. Nee, toen was het echt nog niet een vanzelfsprekende stap voor mij.
Mijn nieuwe klant maakte die herinnering in me wakker.Het is vaak een lange weg naar een eerste afspraak met een massagetherapeut. Voor mij als therapeut is het o-zo-belangrijk dat ik me daarvan bewust ben. Want een aanraking kan zó veel in beweging brengen! En we weten dat allemaal, diep van binnen, en tóch hebben we onze redenen om stil te zijn en niet die beweging te willen.
Pijnlijke ervaringen laten ons vaak bevriezen. Een deur gaat dicht. Dat is dan veilig. Maar die gesloten deuren gaan ons later beperken en dwars zitten, misschien zelfs pijn doen.
Het openen zorgt voor emotie. En emoties willen graag stromen, dat is hun karakter.Het fijne van massagetherapie is, dat het zacht is. Zacht, en helemaal afgestemd op de persoonlijke behoefte en het unieke tempo van iedere afzonderlijke klant.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Voel jij nog een drempel? Voel maar of je verlangen al sterk genoeg is. En dan neem je de stap. De stap die kan leiden naar inzicht. Naar opnieuw voelen wie je ook weer bent. Naar helemaal mens zijn. Precies goed zoals je bent.
-
Denken - Voelen
27 september 2017
Er was een periode dat ik heel erg “in m’n hoofd zat”. De hoeveelheid gedachtes was enorm, en de soort gedachtes zorgden voor erg veel stress. Lichamelijk had ik veel pijn. Ik wilde weer leren voelen; “dichter bij mijn gevoel komen”. Na ongeveer 5 behandelingen bij de massagetherapeut bespeurde ik iets van effect. Dat iets was nog lang niet honderd procent voelen hoor! Nee, ik merkte op dat ik, die constant met mezelf in dialoog was, een dialoog met mijn lichaam ging voeren. Ik kwam “in dialoog met mijn lichaam”! Mijn hoofd “vond” iets en uit mijn lichaam kwam opeens.. lees meerEr was een periode dat ik heel erg “in m’n hoofd zat”. De hoeveelheid gedachtes was enorm, en de soort gedachtes zorgden voor erg veel stress. Lichamelijk had ik veel pijn. Ik wilde weer leren voelen; “dichter bij mijn gevoel komen”.
Na ongeveer 5 behandelingen bij de massagetherapeut bespeurde ik iets van effect.
Dat iets was nog lang niet honderd procent voelen hoor!
Nee, ik merkte op dat ik, die constant met mezelf in dialoog was, een dialoog met mijn lichaam ging voeren. Ik kwam “in dialoog met mijn lichaam”! Mijn hoofd “vond” iets en uit mijn lichaam kwam opeens ook een standpunt, een visie, een antwoord, een reactie.
Zo toonde mijn gevoel zich in eerste instantie. Het was de opening naar echt helemaal te gaan voelen.
Wij mensen zijn voelende wezens, maar vaak denken wij dat we denkende wezens zijn en dat we daarmee een goede regie over ons leven kunnen hebben.
Voor mij is nu het tegendeel waar!Ben jij ook een denker en verlang je naar een dialoog met je lichaam? Massagetherapie kan daar goed in ondersteunen.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Gezond zijn: in balans zijn
25 augustus 2017
Lichaam en geest zijn één geheel. Altijd op zoek naar balans. Ontstaat er langdurig teveel disbalans, dan kan er ziekte ontstaan. Gezondheid wordt bepaald door de snelheid waarmee lichaam en geest weer in balans zijn nadat het uit balans was. Ben jij voor je gevoel al te lang uit balans en verlang je ernaar weer ín balans te zijn? In contact komen met je lichaam kan daarbij helpen... lees meerLichaam en geest zijn één geheel. Altijd op zoek naar balans.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Ontstaat er langdurig teveel disbalans, dan kan er ziekte ontstaan.
Gezondheid wordt bepaald door de snelheid waarmee lichaam en geest weer in balans zijn nadat het uit balans was.
Ben jij voor je gevoel al te lang uit balans en verlang je ernaar weer ín balans te zijn?
In contact komen met je lichaam kan daarbij helpen.
-
Dit is geen advies
11 augustus 2017
Als therapeut ben ik dagelijks aan het leren. Ik geef in principe geen adviezen. Dat doe ik niet, omdat mijn advies wel eens helemaal anders kan zijn dan hoe jouw proces in jouw situatie moet gaan. En: wie ben ik, om jou te kunnen vertellen wat voor jou goed zou zijn? Maar toch. Tijdens de ontdekkingstocht die massagetherapie heet, zie ik soms heel duidelijk voor me wat iemands volgende stap zou kunnen zijn. Ik krijg soms haast de neiging om te zeggen: “zie je het ook?” Toch doe ik dat dan niet, want jij ontwikkelt op jouw manier, in jouw.. lees meerAls therapeut ben ik dagelijks aan het leren.
Ik geef in principe geen adviezen. Dat doe ik niet, omdat mijn advies wel eens helemaal anders kan zijn dan hoe jouw proces in jouw situatie moet gaan. En: wie ben ik, om jou te kunnen vertellen wat voor jou goed zou zijn?
Maar toch. Tijdens de ontdekkingstocht die massagetherapie heet, zie ik soms heel duidelijk voor me wat iemands volgende stap zou kunnen zijn. Ik krijg soms haast de neiging om te zeggen: “zie je het ook?” Toch doe ik dat dan niet, want jij ontwikkelt op jouw manier, in jouw tempo, en je ontdekt de dingen op voor jou precies het goede moment.
Tot iemand me deze week heel concreet om advies vroeg. En ik tuinde er met open ogen in en gaf mijn visie. Als reactie kreeg ik van mijn cliënt: “Dat doe ik allemaal al, en het helpt niet”.
Op dat moment werd het me weer even heel duidelijk: ik had een reden waarom ik geen adviezen geef, en die reden klopt.Jouw kelk ontvouwt zich precies op de manier die voor jou goed is. Elk blaadje vouwt op exact het juiste moment open en op enig moment zie je de hele bloem in z’n volle glorie.
Het enige dat je hoeft te doen is aanwezig zijn, waarnemen, liefdevol, zonder oordeel. Nieuwsgierig en onderzoekend.Massagetherapie is een ontdekkingstocht die jij alleen op jouw unieke manier kunt gaan.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Zoeken zonder te willen vinden
22 juli 2017
Vandaag drong tot me door, dat ik mijn hele leven al bezig ben met zoeken. Zoeken naar: “waarvoor ben ik eigenlijk op aarde….”, “wat is de zin van mijn leven?”……, “waarom krijg ik toch telkens die pijn?”… en meer van dat soort vragen. Terwijl dit tot me doordrong besefte ik, dat ik me volmaakt gelukkig voelde. Ik voelde me volmaakt gelukkig en voelde tegelijk dat ik aan het zoeken was. Toen besefte ik: juist het zoekende zijn is wat me volmaakt gelukkig maakt. Niet: bezig zijn met vinden van ‘het doel’, ‘de ideale levensbestemming’ of zoiets. Zo simpel: er is.. lees meerVandaag drong tot me door, dat ik mijn hele leven al bezig ben met zoeken. Zoeken naar: “waarvoor ben ik eigenlijk op aarde….”, “wat is de zin van mijn leven?”……, “waarom krijg ik toch telkens die pijn?”… en meer van dat soort vragen.
Terwijl dit tot me doordrong besefte ik, dat ik me volmaakt gelukkig voelde. Ik voelde me volmaakt gelukkig en voelde tegelijk dat ik aan het zoeken was. Toen besefte ik: juist het zoekende zijn is wat me volmaakt gelukkig maakt. Niet: bezig zijn met vinden van ‘het doel’, ‘de ideale levensbestemming’ of zoiets. Zo simpel: er is niet iets van een doel dat je kunt bereiken of zo. Het enige doel is, het zoeken daar naar. Maar niet met de intentie iets te vinden. En nu ik besef hoe eenvoudig dat is, zie ik hoe ingewikkeld het tegelijk ook weer is.
Want het zoekende zijn lokt me altijd weer naar “iets willen vinden”. En zodra ik denk het gevonden te hebben, blijkt het de eigenschappen van een zeepbel te bevatten. Pats! Haha, je dacht dat je me te pakken had? Mooi niet! Je hebt me – je hebt me niet!
Vandaag ontdekte ik iets simpels. Iets dat velen voor mij ook al ontdekt en beschreven hebben. Iets waarnaar ik altijd op zoek blijf. Iets wat niet vaak genoeg beschreven kan worden.
Tao is de weg
Lao Tse
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Een brok in je keel?
8 juli 2017
Als je je wel eens afvraagt hoe massagetherapie kan werken: Op een dag zit je bijvoorbeeld met een burnout, hoofdpijn, buikpijn en RSI. Je hulpvraag aan mij: “Ik wil van mijn stijve schouders en van mijn moeheid af”. Je buikpijn wordt eerst nog verder onderzocht in het ziekenhuis. Na een paar sessies massagetherapie kijk je terug op de eerste sessie: Je lag op de massagetafel, onder grote handdoeken, rolletje onder je enkels. Door de handdoek heen maakte ik contact. Mijn handen op jouw rug. Al snel diende zich keelpijn aan. Er was nog niet gemasseerd. Je slikt een paar.. lees meerAls je je wel eens afvraagt hoe massagetherapie kan werken:
Op een dag zit je bijvoorbeeld met een burnout, hoofdpijn, buikpijn en RSI. Je hulpvraag aan mij: “Ik wil van mijn stijve schouders en van mijn moeheid af”. Je buikpijn wordt eerst nog verder onderzocht in het ziekenhuis.
Na een paar sessies massagetherapie kijk je terug op de eerste sessie:
Je lag op de massagetafel, onder grote handdoeken, rolletje onder je enkels. Door de handdoek heen maakte ik contact. Mijn handen op jouw rug. Al snel diende zich keelpijn aan. Er was nog niet gemasseerd. Je slikt een paar keer.
Keelpijn, “een brok in de keel”, is vaak een direct signaal van emotie. En het kenmerkende van een emotie is, dat die eruit wil. Hij wil er uit, en hij moet er ook uit, want een emotie die tegengehouden wordt, dient zich later aan, in een ander jasje. Dat bleek ook nu het geval te zijn. In de afgelopen tijd was ook zó veel gebeurd! En steeds was je doorgegaan……na de scheiding de zorg voor je kinderen, je moeder die ziek werd en zorg nodig had; noem alle zorgtaken maar op die je op je schouders neemt.
En een tijd later was daar ineens die burnout en al die klachten. Al tijdens de eerste aanraking dienden de uitgestelde emoties zich aan. Ze verdrongen zich bijna om gezien en gehoord te worden.
Als je midden in de tyfoon van heftige gevoelens zit dan ben je niet blij. Dat is logisch. Maar ga eens als een ouder “naast jezelf zitten” en kijk of je kunt voelen dat het logisch is dat die emoties er zijn. “Natuurlijk! Ik zie je en ik sta achter je”. Je ‘bent’ niet je emotie, maar je kunt hem voelen en begrijpen.
“Hoe is het NU”? vraag ik vaak. In het NU is er ruimte om een emotie toe te laten, te doorvoelen en te verwerken. In het NU kun je Zijn. En in het NU kun je Rust ervaren in dat Zijn. En dan is er ruimte om te groeien.
Stapje voor stapje, tijdens de sessies massagetherapie, worden emoties gezien, geuit, gevoeld en door het lijf geïntegreerd. NU is er tijd en ruimte voor jezelf.
Je lichaam schreeuwde om aandacht. Toen het aangeraakt werd, wilden alle opgekropte gevoelens er haast in één keer uit. En NU is er ruimte om te zijn en te groeien.
Prachtig.
Heb je lichaam lief! Het is je voertuig voor het leven en vertelt je precies waar je de bocht moet nemen, waar je moet remmen en waar je stil moet staan.
Dankjewel, lief lijf!
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Hoe gaat het met je? Goed?
10 juni 2017
Herken je deze korte dialoog? In mijn praktijk is de vervolgtekst meestal: “Goed... Wat is goed voor jou?” Vaak zeggen we “Goed!” omdat het sociaal gewenst is. Maar wat voel je eigenlijk, als je dat zegt? Tijdens een massagesessie wordt je aangeraakt. Mijn handen vragen dan eigenlijk aan jouw lijf, hoe het met dat lijf gaat. De massage zorgt voor allerlei sensaties in je lijf. Wie gemasseerd wordt, neemt een bad in sensaties. Je wordt aangeraakt en er is niets anders dan jij. Jij, op dat moment, op die plek. En anders dan op dat moment, op die plek, kan.. lees meerHerken je deze korte dialoog? In mijn praktijk is de vervolgtekst meestal: “Goed... Wat is goed voor jou?”
Vaak zeggen we “Goed!” omdat het sociaal gewenst is. Maar wat voel je eigenlijk, als je dat zegt?Tijdens een massagesessie wordt je aangeraakt. Mijn handen vragen dan eigenlijk aan jouw lijf, hoe het met dat lijf gaat. De massage zorgt voor allerlei sensaties in je lijf.
Wie gemasseerd wordt, neemt een bad in sensaties. Je wordt aangeraakt en er is niets anders dan jij. Jij, op dat moment, op die plek. En anders dan op dat moment, op die plek, kan het niet zijn. En weet je wat het mooiste is? Als je helemaal kunt opgaan in dat gevoel. Alleen dán kan heling ontstaan, alleen dán kan pijn of innerlijke onrust worden aanvaard en opgelost.
Zelf kampte ik jaren met een steeds terugkerend gevoel van “Niet-Goed”. Ontevredenheid. Pijntjes, vermoeidheid, allerlei ongemakken en nog heftiger pijn zorgden ervoor dat ik niet lekker in m’n vel zat en me zelfs ziek voelde. Ik wilde maar dat de dingen anders waren dan ze op dat moment waren. “Het zal wel beter met me gaan, als ik straks vakantie heb”. Of: “had ik dat maar anders gedaan, dan had ik me nu beter gevoeld”.
Tot een therapeut me op een dag vroeg: “Is er nu een probleem? Los dat dan op”. Ik dacht na en stamelde wat. Maar er viel op dat moment niets op te lossen. “Oké, zij de therapeut, “is er ergens anders een probleem, of in de toekomst? Dat kun jij nu niet oplossen want de toekomst is niet hier, dus laat dat maar gaan”. Zo simpel!
We kunnen als volwassenen veel leren van baby’s. Een gezonde baby kent in principe twee “toestanden”: die van Goed (de baby slaapt of is wakker en ligt stil te kijken) en die van Niet-Goed (de baby huilt). Dan zullen ouders iets ondernemen om de toestand weer naar Goed te krijgen; eten, drinken, in slaap wiegen, in elk geval iets om het probleem van dat moment op te lossen, en in veel gevallen is het dan ook weer Goed.
Op de massagetafel nodig ik je uit om te zijn als die baby. Lig, voel, luister, ruik, neem waar; de sensaties vertellen je wat er met jou op dat moment is.
Dit. Is. Wat. Er. Nu. Is. Wow!
Helemaal in het moment komen, kan je tot diepe zelfacceptatie brengen.
Dat is helen. Dat is levensvreugde.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Feel Good stofjes
5 mei 2017
Misschien herken je dit: na een drukke werkdag ga ik eten klaarmaken. Mindful snijd ik de groenten. Heel ontspannen roer ik in de pan. Een relaxmoment. Ineens ben ik in gedachten op een plek waar ik vroeger genoten heb. Ik zit plots weer op dat terrasje met vrienden een biertje te drinken, of loop door dat stadje in de stralende zon. Heerlijk vind ik dat. Doordat ik me ontspan komen er stofjes vrij die er zomaar voor zorgen dat ik een leuke herinnering heb. Andersom werkt het ook: als ik me een fijne herinnering helemaal terug voor de geest haal,.. lees meerMisschien herken je dit: na een drukke werkdag ga ik eten klaarmaken. Mindful snijd ik de groenten. Heel ontspannen roer ik in de pan. Een relaxmoment. Ineens ben ik in gedachten op een plek waar ik vroeger genoten heb. Ik zit plots weer op dat terrasje met vrienden een biertje te drinken, of loop door dat stadje in de stralende zon. Heerlijk vind ik dat. Doordat ik me ontspan komen er stofjes vrij die er zomaar voor zorgen dat ik een leuke herinnering heb.
Andersom werkt het ook: als ik me een fijne herinnering helemaal terug voor de geest haal, komen er ontspanningsstofjes vrij.
Maar met stress werkt het ook zo! Wanneer ik aan een stressvolle situatie terug denk, worden er zomaar stress stofjes door mijn lichaam aangemaakt.
Oei! Dat is minder leuk. Hoezo minder leuk? Het is gewoon zo, en doordat ik weet dat het zo werkt is het niet zo heel erg. De stofjes zijn na korte tijd weer uitgewerkt. Hoewel….niet als je die stressvolle gedachten blijft maken, steeds opnieuw, en zeker niet als je in die stressvolle gedachten gelooft! Soms gebeurt dat zonder dat je het merkt.
Op de massagetafel kun je je bewust worden van deze mechanismen. Gevoelens en emoties kunnen komen en gaan. Soms kan een emotie overweldigend zijn. Dan is het altijd mogelijk om de techniek van het focussen toe te passen. Ik begeleid je hierin. Vanop een afstand kijk je begripvol naar je geraakte zelf. Zonder dat het je overweldigt.
Tijdens massagetherapie sessies kun je de wijsheid in je lichaam hervinden en opslaan.
Feel good stofjes. Altijd handig om bij je te hebben!
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Als.... dan...
2 april 2017
Ik liep langs een huis waar met krijt de volgende tekst op de muur stond geschreven: Ik adem in en kom tot rust Ik adem uit en verwonder Thuisgekomen in 't nu wordt dit moment bijzonder (Thich Nhat Hanh) Terwijl ik er even bij stilstond ging door me heen, hoe mooi en belangrijk het is om in het hier-en-nu te zijn, maar hoe vaak dat ook snoeihard mis gaat, met pijnlijke gevolgen. Want afgelopen week had ik ook nog een andere ervaring. Iemand in mijn omgeving, jonger nog dan ik, overleed plotseling. Een extra pijnlijk detail bij dit overlijden vond.. lees meerIk liep langs een huis waar met krijt de volgende tekst op de muur stond geschreven:
Ik adem in en kom tot rust
Ik adem uit en verwonder
Thuisgekomen in 't nu
wordt dit moment bijzonder
(Thich Nhat Hanh)Terwijl ik er even bij stilstond ging door me heen, hoe mooi en belangrijk het is om in het hier-en-nu te zijn, maar hoe vaak dat ook snoeihard mis gaat, met pijnlijke gevolgen.
Want afgelopen week had ik ook nog een andere ervaring.
Iemand in mijn omgeving, jonger nog dan ik, overleed plotseling. Een extra pijnlijk detail bij dit overlijden vond ik, dat de persoon in kwestie jarenlang heel hard had gewerkt en gespaard om vervroegd met pensioen te kunnen gaan om dan te genieten in een huisje ver weg, in de natuur. De koop was juist kort geleden gesloten.
Hij leefde voor zijn werk, voor de toekomst, voor die mooie plek ver weg, en vergat misschien om naar zijn lichaam te luisteren. Op het laatste moment, toen zijn lichaam waarschijnlijk schreeuwde van de pijn, maakte hij een afspraak bij de dokter.
Vlak voor die afspraak is hij overleden.
Er is illusie en er is keiharde werkelijkheid. Er is geest en lichaam, samen één. Je geest is een meester in het besturen van de illusie. In je geest kun je overal naar toe. Je lichaam daarentegen, is altijd in het nu. Via je lichaam kun je dus altijd terug komen in het hier-en-nu.
Geen mens is altijd in het nu, maar je kunt er zeker wel naar toe groeien.
Train jezelf in het opvangen van de signalen die je lijf je geeft. Geniet ervan, het is zó uniek! Kom thuis in je lichaam, want daar ben je altijd in het Nu.
Een paar keer per dag aan jezelf vragen: “Hoe gaat het? Wat voel ik nu? Wat zie ik nu?” is al genoeg.
Het brengt je terug in de werkelijkheid en stelt je in de gelegenheid je echt te verbinden met de wereld om je heen. Je bewustzijn groeit, je kunt de dingen steeds weer opnieuw waarnemen en ieder moment kun je je opnieuw verwonderen. Hoe mooi dat is!
Moeilijk? Ja, dat is vaak helemaal niet makkelijk.
Schroom niet om begeleiding te vragen bij het trainen van voelen in het hier-en-nu.
Massagetherapie gaat daarover. Ik wens je veel gevoel, ik wens je veel geluk!
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Zachte kracht
11 maart 2017
“Je masseert niet hard, en toch gaat het heel diep”, kreeg ik laatst als reactie van een cliënt op mijn massagetafel. “Het is heel subtiel en het gaat diep”. Ik noem dat zachte kracht. Om de werking van zachte kracht duidelijk te maken, even een uitstapje naar een andere discipline: die van de yoga. Ik beoefen nu al ongeveer 30 jaar yoga, soms wat intensiever en soms wat minder intensief, maar wel altijd. De grote yogaleraar B.K.S. Iyengar zei eens, dat het geringste profijt van de energie die we in yoga steken is, dat we onze schoenveters nog vast kunnen.. lees meer“Je masseert niet hard, en toch gaat het heel diep”, kreeg ik laatst als reactie van een cliënt op mijn massagetafel.
“Het is heel subtiel en het gaat diep”.
Ik noem dat zachte kracht.
Om de werking van zachte kracht duidelijk te maken, even een uitstapje naar een andere discipline: die van de yoga.
Ik beoefen nu al ongeveer 30 jaar yoga, soms wat intensiever en soms wat minder intensief, maar wel altijd.
De grote yogaleraar B.K.S. Iyengar zei eens, dat het geringste profijt van de energie die we in yoga steken is, dat we onze schoenveters nog vast kunnen maken wanneer we tachtig zijn.
Als hoogste profijt noemt hij: dat we de gelegenheid hebben om de essentie van het leven zelf te proeven.
Mooi hè! Voor elk wat wils, zou ik zeggen.
Zachte kracht. Daar gaat dit over. Steeds opnieuw een oefening doen. Niet om te bereiken dat je op je kop kunt staan of in spagaat, maar om steeds iets dieper in jezelf naar het leven te kunnen kijken en daar de wijsheid te ontdekken.
Jezelf leren kennen; op het niveau van je lichaam, je geest en je ziel.
Ik hoop natuurlijk dat dat met die veters mij gaat lukken, maar stiekem hoop ik natuurlijk ook dat ik op mijn tachtigste de nodige wijsheid heb gevonden.In mijn praktijk maak ik ook gebruik van deze “zachte kracht”. De massagetechnieken die ik toepas zijn reguliere technieken, maar door het contact en een aangepast tempo komt het vaak net een laagje dieper bij je binnen.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Ik kan wel jouw spieren losmaken en dat is heel prettig, maar die spieren zitten gewoon na een week weer vast, als je vervolgens weer dat gaat doen wat je daarvoor ook deed.
Door ook te voelen op een iets dieper niveau, kom je meer over jezelf te weten.
Je leert je lijf kennen, en je leert je geest kennen, die op de gevoelens reageert. En heel misschien kom je iets van die wijsheid tegen, waardoor je leert: “Ah, dus hier is het allemaal om te doen in mijn leven”.
En dat vind ik nu zelf het leuke aan massagetherapie. Dat stapje dieper dat je zet, in jezelf.
Je lichaamscellen nemen dat allemaal waar. Ze zullen erop reageren. Precies op het juiste moment.
Met iets wat precies op dat moment goed voor jou is.
Want dat is de wijsheid van het lichaam.
Mooi hè!
-
Instant ontstressers; een waardevolle tip
4 februari 2017
“Als je gehaast bent, neem dan een omweg”. Ik kwam dit Zen-gezegde laatst tegen en het deed me denken aan wat massagetherapie kan zijn. Een Holos massagetherapeut geeft doorgaans geen adviezen. Het gaat over voelen, ervaren, en je eigen inzichten. Niet dát nastreven wat de therapeut je wil laten ervaren. Vandaag doe ik het een keer wel. Aan het eind van dit blog lees je een beproefd recept om “instant” te ont-stressen. Mijn eerste massage afspraak, jaren geleden, kwam ik te laat. Druk op de weg, niet op tijd weggegaan en ik kon geen parkeerplaats vinden. Aanbeland in de behandelkamer.. lees meer“Als je gehaast bent, neem dan een omweg”. Ik kwam dit Zen-gezegde laatst tegen en het deed me denken aan wat massagetherapie kan zijn.
Een Holos massagetherapeut geeft doorgaans geen adviezen. Het gaat over voelen, ervaren, en je eigen inzichten. Niet dát nastreven wat de therapeut je wil laten ervaren. Vandaag doe ik het een keer wel. Aan het eind van dit blog lees je een beproefd recept om “instant” te ont-stressen.Mijn eerste massage afspraak, jaren geleden, kwam ik te laat. Druk op de weg, niet op tijd weggegaan en ik kon geen parkeerplaats vinden. Aanbeland in de behandelkamer kon ik niet stoppen met praten. Mijn telefoon ging ook nog even af, vergeten uit te zetten. Irritatie was de rode draad in mijn verhaal. De laatste tijd raakte ik steeds sneller geïrriteerd. Op de massagetafel viel ik in slaap; ja, ik was zo druk geweest…..de massage was trouwens heel ontspannend!
De tweede behandeling verliep anders; ik voelde me erg gespannen en wilde het liefst er meteen weer vandoor. De spanning stond voorop; er was niet veel meer te voelen dan spanning.
Twee dagen voor de derde sessie besloot ik om af te zeggen. Na de tweede behandeling had ik niet veel effect gemerkt, ik was druk, en dat zou maar haasten worden, zo’n massagesessie er ook nog bij. Na het afbellen kreeg ik spijt en maakte meteen de afspraak opnieuw.Dat was destijds een goede beslissing! Met twee behandelingen massagetherapie ben je een proces gestart en maak je dingen in jezelf los. De reis kan beginnen! Het kan zijn dat de eerste paar behandelingen vervelende gevoelens losmaken. Zoals, wanneer je van het strand de zee in loopt, je eerst door een laagje schelpen moet. Daarna kun je baden.
Tijdens de derde sessie ging ik ontspannen. Na een diepe zucht vroeg de therapeut hoe het met me ging. Ik kon even niks meer zeggen. Ik huilde en voelde me alleen maar heel bang. Zodra stress en irritatie er mochten zijn en daardoor losgelaten konden worden, kon de achterliggende emotie angst zich tonen en naar buiten bewegen.
Vanaf dat moment ben ik me heel bewust geworden van hoe het stressmechanisme bij mij werkt. Ik was geïrriteerd en had haast – na 2 behandelingen nóg geen effect! – Maar het omweggetje, de moed om nog een keer te komen en in rust te voelen en ervaren maakte, dat er ruimte kwam voor belangrijke inzichten.
Overigens lig ik nu nog regelmatig op de massagetafel!Recept
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Voel je je gestresst en wil je daar onmiddellijk wat aan doen? Dat kan! Zucht! Niet een klein zuchtje, maar een duidelijk hoorbaar “Hè, hèeeeee!”... Liefst met klank, van hoog naar laag. En: Lach. Liefst hardop. Maar een liefdevolle, alles begrijpende glimlach diep naar binnen, waarbij je jezelf alles vergeeft, is ook goed.
Samengevat: Lach en Zucht, en denk daarbij: “Alles is helemaal goed”.
En: heb schijt aan de reacties uit je omgeving daarop.
-
Goed voornemen!
4 januari 2017
Wat zijn jouw goede voornemens voor het komende jaar? Met deze zin begint deze dagen zo’n beetje elke nieuwsbrief of reclame die in mijn postbus valt. Dus begin ik ook maar met deze zin. Ik heb geen voornemens zoals: “en nu ga ik het helemaal over een andere boeg gooien”. Nee. Ik ben niet zo’n fan van radicaal veranderen, waarmee ik mijn innerlijke weegschaal flink uit balans breng. Mijn eigen goede voornemen voor 2017 luidt: “Ik ga nog beter zorgen voor een gezond evenwicht”. Evenwicht is een begrip dat een belangrijke rol speelt in de holistische visie op gezondheid. Een.. lees meerWat zijn jouw goede voornemens voor het komende jaar?
Met deze zin begint deze dagen zo’n beetje elke nieuwsbrief of reclame die in mijn postbus valt. Dus begin ik ook maar met deze zin. Ik heb geen voornemens zoals: “en nu ga ik het helemaal over een andere boeg gooien”. Nee. Ik ben niet zo’n fan van radicaal veranderen, waarmee ik mijn innerlijke weegschaal flink uit balans breng. Mijn eigen goede voornemen voor 2017 luidt: “Ik ga nog beter zorgen voor een gezond evenwicht”.
Evenwicht is een begrip dat een belangrijke rol speelt in de holistische visie op gezondheid. Een definitie van gezondheid zegt: “…de snelheid waarmee de balans herstelt nadat er een disbalans is ontstaan”.
In de natuur is het begrip “zelfgenezend vermogen” heel normaal; de natuur herstelt van niet-al-te-grote verstoringen zelf, door dit vermogen. Voor mensen kan het zelf genezende vermogen óók heel normaal zijn, maar je moet er soms iets voor doen (of iets voor laten misschien).
Wat kun je zelf doen om je lichaam, ziel en geest in balans te brengen?
Luisteren naar je lichaam is daarvoor als eerste belangrijk. Lichamelijke symptomen doen zich voor, omdat iets aandacht nodig heeft. Weet jij waar je lichaam behoefte aan heeft? Je kunt meer inzicht krijgen in die behoefte én in de signalen van je lichaam, door heel bewust het contact te zoeken met je lichaam, je geest en je ziel. Je komt dan meer in contact met je hele wezen.
Meer inzicht in lichamelijke symptomen, emoties beter begrijpen, en misschien wel een antwoord op grote levensvragen die je bezig houden (kwellen..). Dat levert het op als je dat contact herstelt en verbetert.
Goed zorgen voor balans, om zo je zelfgenezend vermogen “wakker” te maken, vraagt om gewoontes die een goede gezondheid bevorderen.
Je vindt die gewoontes uiteindelijk vanzelf, wanneer je de ontdekkingstocht in jezelf begint en meer gaat luisteren naar signalen.
Start bijvoorbeeld eens bij iets dat je irriteert. Wat maakt, dat je geïrriteerd raakt? Is er misschien iets in jezelf dat aandacht vraagt, dat veranderd wil worden?
Het begint allemaal bij goed luisteren naar je lichaam. Voelen.
Een goede massagetherapeut zal je zorgvuldig begeleiden bij dit proces van goed voelen.
Het is daarom, dat aan de achterzijde van mijn flyer de slogan staat: “Voel je beter”.
Je kunt er vandaag mee beginnen.Hygieia, de godin van de gezondheid, zegt heel mooi:
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
"Als we de wetten van de Natuur in acht nemen, zijn we verzekerd van een gezonde geest in een gezond lichaam".
Een beter voornemen voor 2017 kan ik niet bedenken!
-
Diagnose, zelfbeeld, de reis naar binnen: mijn logo
20 november 2016
Mijn bedrijfslogo is afgeleid van de vorm van een slakkenhuis, een spiraal, een Nautilusschelp, of welke andere naam er maar voor bestaat. De karakteristieke winding staat voor waar ik voor sta: de perfecte vorm die een beweging naar binnen én naar buiten aangeeft. Ik beloofde hier een verhaal over en hier komt dat verhaal. Een schelp en een slakkenhuis hebben beide iets mysterieus: de buitenkant is zichtbaar, en de binnenkant niet. Wat echter wel te zien is: er is een route, die spiraalt naar binnen. Naar daar waar het mysterie verborgen is. Verborgen? Of toch niet helemaal? Het is nu.. lees meerMijn bedrijfslogo is afgeleid van de vorm van een slakkenhuis, een spiraal, een Nautilusschelp, of welke andere naam er maar voor bestaat. De karakteristieke winding staat voor waar ik voor sta: de perfecte vorm die een beweging naar binnen én naar buiten aangeeft. Ik beloofde hier een verhaal over en hier komt dat verhaal. Een schelp en een slakkenhuis hebben beide iets mysterieus: de buitenkant is zichtbaar, en de binnenkant niet. Wat echter wel te zien is: er is een route, die spiraalt naar binnen. Naar daar waar het mysterie verborgen is. Verborgen? Of toch niet helemaal?
Het is nu zo’n 11 jaar geleden dat een reumatoloog tegen mij zei: “Mevrouw, u bent dus ongeneeslijk ziek”. Ze keek me indringend aan. Ik was enigszins verbluft. Maar ik zat niet voor niets tegenover deze arts; al geruime tijd had ik heftige klachten. De diagnose was: ziekte van Bechterew, of ook wel: M. Bechterew of Spondylitis Ankylopoetica. Nader onderzoek wees uit dat ik daarbij ook chronische darmontsteking of Colitis Ulcerosa had. “U moet de rest van uw leven medicijnen slikken” was het devies. Een aantal jaar later kreeg ik de diagnose Astma erbij. Weer medicijnen.
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Ik ga een lang verhaal kort maken. Nadat ik bijgekomen was van de verbluffing heb ik besloten me niet neer te leggen bij deze conclusie. Ik merkte dat ik de keuze had: zie ik mezelf als iemand die in de basis ziek is, of als een gezond iemand? Ik besloot het laatste. Ik koos voor de route van het “naar binnen kijken”. Het onderzoek van de vraag: ik kwam helemaal gezond ter wereld. Wat kan er voor zorgen dat ik die gezondheid behoud? Wat zijn belangrijke elementen om te kunnen zeggen: “Ik ben gezond”? Van een houding waarin ik veel verwachtte (en niet kreeg) van de buitenwereld (artsen, de zorg) ging ik naar een houding van heel goed binnen in mezelf luisteren (“wat heb ik nodig”). Dag Hammarskjöld zegt daarover: “De langste reis is de reis naar binnen”. Ja, het is een lange reis en er komt nooit een eind aan, maar ik kan wel zeggen: het is de mooiste route die ik ooit heb afgelegd. Ik loop de route dagelijks, vele malen per dag. De beste antwoorden liggen in mezelf besloten. Dat heb ik geleerd. En wat betreft die diagnoses: als ik nu onderzocht zou worden, zouden ze niet gesteld worden. Ik heb geen klachten en voel me gezond en energiek. Elf jaar van vallen en opstaan.
Welke aanpak is nu voor mij zo goed geweest? Coaching, massagetherapie, kennis over de symptomen vergaren, acupunctuur en orthomoleculaire voedingsadviezen. De rode draad: bewustwording. Het lijkt wel een successtory. En dat is het ook.
-
Au! ....een gouden moment in massagetherapie
2 oktober 2016
Met massagetherapie kun je in het hier en nu beleven dat je goed bent zoals je bent. Zo’n inzicht kan beginnen met een herinnering. De woorden “herinneren” en “ontdekken” houden me al heel lang bezig dus besloot ik er iets over schrijven. Ik lig op de massagetafel. Ineens is daar die herinnering, met alle bijbehorende gevoelens. Emoties, opgeroepen door herinneringen. Een goede herinnering geeft me een blij gevoel, een glimlach naar vroeger, een warme golf. Een minder prettige herinnering kan zomaar een paar dagen of langer nog mijn humeur beïnvloeden. Hij blijft pijn doen. Ik pieker. Ik tob. Ken je.. lees meerMet massagetherapie kun je in het hier en nu beleven dat je goed bent zoals je bent. Zo’n inzicht kan beginnen met een herinnering. De woorden “herinneren” en “ontdekken” houden me al heel lang bezig dus besloot ik er iets over schrijven.
Ik lig op de massagetafel. Ineens is daar die herinnering, met alle bijbehorende gevoelens. Emoties, opgeroepen door herinneringen. Een goede herinnering geeft me een blij gevoel, een glimlach naar vroeger, een warme golf. Een minder prettige herinnering kan zomaar een paar dagen of langer nog mijn humeur beïnvloeden. Hij blijft pijn doen. Ik pieker. Ik tob. Ken je dat effect?
Als massagetherapeut zie ik zo’n pijnlijke herinnering als een uitgelezen kans om iets moois te ontdekken. Herinneren en ontdekken. Hoe dan?
Pijn is niet fijn om te voelen, daar wil je toch zo snel mogelijk weer bij vandaan? Ja, da’s waar, maar….juist met het gevoel dat bij een ervaring uit het verleden hoort, kun je iets moois in het NU.
“Her-inneren” en “ont-dekken”, als tegenhangers van ver-innerlijken en be-dekken. Opnieuw innerlijk beleven en vrijmaken van de bedekking die er overheen is gelegd.Ooit, heel klein nog, heb ik ervaren dat ik perfect was, zoals ik was. In de jaren daarna, waarin Opvoeding een rol speelde, is deze ervaring (dit weten) langzaam aan bedekt geraakt. Als onderdeel van de vorming van mijn persoonlijkheid.
Reacties op mijn gedrag maakten dat ik dacht: “Oeps, ik ben zeker niet goed zoals ik ben, want de buitenwereld is boos/verdrietig/teleurgesteld of op een andere manier niet lief”.
Denken is een groot goed. Met ons brein kunnen we veel bereiken. Kennis opdoen, creatieve ideeën uitwerken, noem maar op. Maar…… ons denken is ook een meester in het maken van breiwerken. Eindeloos gaan gedachten door; niet te stoppen, en….onbewust beschouwen we elke gedachte als waarheid. Volgens mij is niets minder waar: jouw lichaam is de opslagplaats van (al) je herinneringen en is je beste geheugen. De waarheid vind je in je lijf, in je voelen, en niet in het denken in je hoofd.Niemand wil een pijnlijk gevoel voelen, ik ook niet. Maar we kunnen niet voorkomen dat we gekwetst worden en pijn ervaren. Dus gaat ons hoofd aan de slag met verklaringen om de pijn maar begrijpelijk te maken, weg te krijgen en uit te schakelen. En vaak jarenlang met succes. En dan ineens……is daar die herinnering. Au!
Een goede massagetherapeut laat jou op zo’n moment je lijf voelen. “Hoe is het NU met jou?” Voel maar, in het hier en nu. Een gouden moment: je lijf (hier) vertelt je wat er nu is. En dat is helemaal waar. De leugen van vroeger diende om je te beschermen. De waarheid, nu, is minder pijnlijk dan een leugen. Elke ontdekking die ik doe naar aanleiding van een herinnering brengt me steeds een stapje dieper naar binnen, naar mijn kern. Dit inzicht is bij mij een proces geweest van een aantal deskundig begeleide sessies massagetherapie.
Het thema boeide me zo, dat het model heeft gestaan voor mijn bedrijfslogo en de beelden op mijn website.Daarover volgende keer meer!
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
-
Levensvreugde
7 september 2016
Jarenlang schreef ik mijn dromen op. Ik wilde zo inzicht krijgen in mij zelf. Allereerst was er altijd de verwondering (“wat heb ik nu gedroomd?”), en dan tijdens het schrijven begon het interpreteren. Uitleggen, verklaren. Ik las boeken van Ann Faraday en andere dromen-uitleggers. Tegenwoordig schrijf ik geen dromen meer op. Nee,… droom ik eigenlijk nog wel? Ja, soms wel maar belangrijker nog: ik slaap. Ik slaap goed. Dat was ook vroeger wel anders. Als ik terug denk… Ik kon een lange nacht geslapen hebben en wakker worden met het gevoel dat ik helemaal niet geslapen had. Doodmoe. Waar was.. lees meerJarenlang schreef ik mijn dromen op. Ik wilde zo inzicht krijgen in mij zelf. Allereerst was er altijd de verwondering (“wat heb ik nu gedroomd?”), en dan tijdens het schrijven begon het interpreteren. Uitleggen, verklaren. Ik las boeken van Ann Faraday en andere dromen-uitleggers. Tegenwoordig schrijf ik geen dromen meer op. Nee,… droom ik eigenlijk nog wel? Ja, soms wel maar belangrijker nog: ik slaap. Ik slaap goed. Dat was ook vroeger wel anders. Als ik terug denk… Ik kon een lange nacht geslapen hebben en wakker worden met het gevoel dat ik helemaal niet geslapen had. Doodmoe. Waar was al die energie naar toe?
Energie. Wat is dat eigenlijk? Er zijn boeken over volgeschreven, bijvoorbeeld boeken die over holistische gezondheid gaan. Mij boeit dit onderwerp mateloos. Want waar gaat al die energie naar toe, als je het “niet hebt”? Of wanneer je na het contact met bepaalde mensen je altijd moe voelt of zelfs leeggezogen? En “opladen”, hoe gaat dat?
Heb je opmerkingen, vragen, of wil je een onderwerp graag behandeld zien? Mail me dan even.
Dat laatste heb ik een aantal jaar geleden onderzocht bij mezelf. Noodgedwongen; ik was overspannen geraakt en sprak met een coach, die me vroeg: “wat doe jij eigenlijk om jezelf weer op te laden?”. Ik: “ehhhh……”. Ik wist het niet, want ik deed het niet of in elk geval niet bewust. Het werd een zoektocht, waarbij ik zelfs een tabel vulde met bezigheden, onderverdeeld in “voor mezelf, voor anderen, voor beiden” en “kortdurend, middellang durend, langer durend". Zo vond ik kleine, opladende bezigheden die ik heel kort tussendoor helemaal voor mezelf kon doen, en ontwikkelde ik inzicht in hoe het werkte met de balans tussen geven en ontvangen. Het was hard werken en tegenwoordig kan ik er om lachen. Tsjonge, wat een werk!
Ik zal nu in dit stukje niet het hele proces beschrijven, maar heel belangrijk is geweest, dat ik massagetherapie ontving en vooral eerst weer opnieuw contact met mezelf maakte via mijn lichaam. Ik volgde ook de opleiding tot massagetherapeut aan Holos, dus kon daar veel mee bezig zijn.
Gedurende de opleiding en de behandelingen heb ik veel ontdekt. Tijdens een massage kan zomaar een herinnering opkomen die voor een “aha-momentje” zorgt.
Ik heb gemerkt dat het ervaren van massagetherapie een weg naar binnen is, weer naar buiten, weer naar binnen, en ga zo maar door. Er is steeds meer te ontdekken!
Ik ontdekte dat ik anders wilde gaan een. Door consequente wijzigingen in mijn voeding heb ik nu mijn gezondheid wezenlijk verbeterd. Ik voel me beter! Maar, belangrijker misschien, ik ontdek steeds meer wie ik werkelijk ben. Diep van binnen, mijn “Zelf”, maar ook wie ik ben in relatie tot “de ander” (ben “ik” dan nog wel een “ik”?).
Alle ontdekkingen dragen bij aan mijn ontwikkeling en ik ben daar heel erg blij mee. Ik voel me steeds beter.
Ik heb me voorgenomen om regelmatig over dit onderwerp een blog te schrijven.
De volgende blogs zullen gaan over energie, over “ont-dekken” en over “her-inneren”.